Idén is megrendezték az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját. A 35. Mesterségek Ünnepének kiskunhalasi vonatkozása is volt. Részt vett rajta Csordás Katalin népi iparművész és fia, Szabó Árpád viseletkészítő autentikus munkáival, a Halasi Csipke Közalapítvány pedig hungarikumunkat mutatta be a Budai Várban augusztus 20. és 22. között. A Kapisztrán téren Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkés kollekcióját tekinthették meg az érdeklődők vasárnap.

A Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület Bács-Kiskun megyei szervezet kecskeméti székhellyel, nagykőrösi alkotóházzal. Létszámarányosan 20 fő képviselhette a nagyszabású fővárosi fesztiválon. Standjukon várta a látogatókat Csordás Katalin alelnök.

- Hét éve voltam először a mesterségek ünnepén. Idén volt először az állami ünnep része és ingyenesen látogatható. A Budai Vár területén belül új helyszínen rendezték meg, de így is sokan jöttek, a pandémia miatt viszont kevesebb volt a külföldi vendég. A mesterek részéről megtiszteltetés, hogy ott lehetünk. Árpáddal, a fiammal vettünk részt a rendezvényen, aki már az utánpótlást jelenti. Autentikus magyar parasztviseleteket vittünk, férfit és nőit – mondta Csordás Katalin népi iparművész.


A Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület standján állított ki a Halasi Csipke Közalapítvány is. Augusztus 20-án és 21-én Kardos Zsuzsanna és Hászné Baksa Nikolett bemutatózott. Augusztus 22-én Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója és Simon Annamária csipkevarró vett részt a 35. Mesterségek Ünnepén.

- Ebben az évben a vadászat, halászat volt a kiemelt téma. Ennek kapcsán vittünk szarvasos, halászos és turulmadaras csipkéket és címercsipkét. Érdeklődéssel fogadta a közönség bemutatkozásunkat a mesterségek ünnepén. Kíváncsiak voltak, hogyan készül a halasi csipke. Örömünkre szolgált, hogy nagyon sokan mondták, az elmúlt időszakban hallottak rólunk országos médiákban, sőt, voltak olyanok, akik már jártak is nálunk, a Csipkemúzeumban – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva igazgató.


A Kapisztrán téren augusztus 22-én volt Hrivnák Tünde új kollekciójának fővárosi bemutatója. A BY ME az egyetlen, halasi csipkével díszített ruhakollekció a világon.

- Kiskunhalas és Herend után következett a bemutató a Budai Várban. Fennkölt érzés volt itt lenni. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Igyártó Gabriella ügyvezető igazgató hívott meg a rendezvényre, melyen nyolc éve veszek már részt. Nagyon megtisztelő volt az ünnepi program részese lenni – fogalmazott a divattervező.


A Kárpát-medence legnagyobb és legrangosabb népművészeti fesztiválján prémium kézműves termékek és készítőik jelentek meg. Közel ezer mester, több száz fellépő várta az érdeklődőket.



Forrás: halasmedia.hu