A pandémia idején időről időre változnak a programok. A XX. Csipkekiállítást és Találkozót immár másodszor kell elhalasztani. A májusra tervezett rendezvény egybeolvad a Múzeumok Éjszakájával. A részletekről Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója adott tájékoztatást a Halasmédiának.

A város napjához kötődően szokták megtartani Kiskunhalason a csipkések találkozóját. Az eredetileg májusra tervezett program időpontját későbbre tették át a szervezők.

- A XX. Csipkekiállítás és Találkozó megnyitóját június 25-re halasztottuk. Bízunk benne, hogy addigra rendeződik a járványhelyzet – mondta Szécsiné Rédei Éva. – Hazánk területéről és határon túli testvérvárosainkból hívtuk meg csipkés műhelyek képviselőit. Pozitív visszajelzéseket kaptunk, többségük örömmel látogat el hozzánk. Úgy gondoltuk, hogy a csipkekiállítás programjait összekapcsoljuk a Múzeumok Éjszakájával. Terveink szerint június utolsó hétvégéjén péntektől kezdődően lesznek a rendezvényeink. A kiállításhoz kapcsolódóan már tavaly pályázatot írtunk ki a csipkekészítők részére „A család szeme fénye a gyermek” címmel. Május 31-i beküldési határidővel várjuk a csipkés alkotásokat. Ezek lehetnek ruházati darabok, ünnepi alkalomra, keresztelőre készített textíliák, lakberendezéssel kapcsolatos munkák. A június 25-i megnyitón tervezzük bemutatni Hrivnák Tünde új, halasi csipkés kollekcióját a közönségnek – tudtuk meg a Csipkeház igazgatójától.

Június 26-án csipkekészítési bemutatókat tartanak. Kiskunhalasra látogat és előadást tart Erdei T. Lilla textil- és csipkeszakértő. Szécsiné Rédei Éva arról is beszámolt, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel kulturális együttműködés keretében szorosabbra fűzik a kapcsolatot. Ennek keretében bemutatkozik Kiskunhalason, a Csipkeházban a herendi porcelán, a Porcelanium Látogatóközpontban, Herenden pedig a halasi csipke.

Forrás: halasmedia.hu