Második magyarországi látogatása alkalmából II. János Pál pápa Koronázási palást csipkét kapott a magyar állam ajándékaként. Ez az alkotás rendkívül részletgazdag. Az eredeti Koronázási palást minden szimbolikus figuráját ábrázolja. Megrendelésre újabb példány készül belőle.


Az Ökocentrum Zrt. kezdeményezte és finanszírozza Budapesten a Szent II. János Pál pápa kápolna építését. A hozzá tartozó kis bemutatóteremben tervezik kiállítani a Koronázási palást csipkét. Eredeti példánya a Vatikáni Múzeumban található. A kápolna működtetésében hivatalosan is részt vesz az Emberi Méltóság Tanácsa, a Széchenyi Tudományos Társaság és a Nemzetközi Egyházi Kapcsolatok Intézete Alapítvány. - Nagy öröm számunkra, hogy Szent II. János Pál pápa emlékezetének megvalósítására komoly előkészületek indultak. Nagyra becsüljük ezt a munkát. Külön köszönjük, hogy ebben a Halasi Csipke Közalapítvány is részt vehet. A Koronázási palást II. János Pál pápa ajándéka volt. Megtiszteltetés és öröm újra megvarrni ezt a kiemelkedően különleges halasi csipkét – fogalmazott Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója. – A Koronázási palást csipke mintarajzát Bodor Miklós grafikusművész tervezte 1987-ben. Előtanulmányokat is végzett hozzá több éven át. A pápa részére egy 55 centiméter átmérőjű csipke készült. A Csipkemúzeum állandó kiállításán egy 45 centiméteres változat szerepel. Az Ökocentrum Zrt. is ilyet rendelt – tudtuk meg.




A csipkét Kertes-Takács Anett kontúrozta, és Kardos Zsuzsanna varrja. Ha elkészült vele, újból felveszik a kapcsolatot a megrendelővel, és egyeztetnek az átadásáról. Az eredeti alkotást dokumentum alapján 1996. szeptember 6-án vette át II. János Pál pápa. - Tavaly májusban nagy elánnal kezdtem varrni a Koronázási palástot, de a koronavírus-járvány és csipkés rendezvények szervezése okán szünetekkel tudtam folytatni. Közel 30-féle öltéssel dolgoztam. A kivitelezése 2000-nél is több órát igényel. A napokban végzek a munkálatokkal – tájékoztatott Kardos Zsuzsanna művészeti vezető.



Fotó: Kertes-Takács Anett, forrás: halasmedia.hu