A Himnusz eléneklésével kezdődött a XIX. Nemzetközi Csipkekiállítás városunkban. A tárlat a korábbi esztendőktől eltérően egy kiemelt témára összpontosít. A kiállításon vallási tárgyú csipkéket, egyházi viseleteket mutatnak be. Az ünnepélyes megnyitón dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ajánlotta a közönség figyelmébe a különlegességeket.

 

A XIX. Nemzetközi Csipkefesztivál ünnepélyes megnyitóját május 4-én délután tartották a Csipkeház udvarán. A tárlat mottója: Dicsérjük együtt az Urat! A kiállítás anyagáról a Csipkeház igazgatója, főszervezője beszélt.

 

 

- Vallási szimbólumokat megjelenítő csipkéket, csipkével díszített egyházi viseleteket mutatunk be – nyilatkozta Szécsiné Rédei Éva.  - Csipkés kehelytakarók, oltárterítők, csipkéből készített keresztek, betlehemek, kelyhek, liturgikus képek láthatóak a tárlatunkon. Valamennyi alkotás közös jellemzője, hogy kézzel készültek és alkotójuk szándéka szerint az Úr dicsőítésére jöttek létre. A csipke, mint a díszítőművészet csúcsa jelentős szerepet játszik az egyházi textíliákon és viseletekben. Ennek megfelelően a főpapi öltözetek kiemelt ékessége a csipke és a hímzés.  Ezen viseletek gyönyörű, különleges darabjait tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

A város képviseletében Fülöp Róbert mondott köszöntőt. A polgármester felhívta a figyelmet Kiskunhalas csipkés nevezetességeire, Vajgel Pál mozaikképeire és a csipkekiállítás jelentőségére.

 

- Ez az alkalom kiváló lehetőség a művészeti közösségek bemutatkozására. Komoly erőfeszítések vannak a fejlesztésre, melynek köszönhetően jövőre megújult környezetben lehet rendezni a Csipkeházban kiállítást – mutatott rá Fülöp Róbert.

 

 

A Csipkeház nagytermében vallási tárgyú csipkék, egyházi viseletek kaptak helyet. Külön teremben állítják ki pályázati partnereik alkotásait. Bemutatják a csipkekészítés ősének, a fonott csipkének szép darabjait. Ezek az alkotások Szabadkáról érkeztek, továbbá a szerbiai Tavankútról világhírű szalmaképek is megtekinthetőek.

 

- A Mesterturizmus: helyi értékek határon átnyúló nézőpontban program keretében valósult meg a kiállítás. Ez lehetőséget ad a kézműveseknek tapasztalatcserére. Megismerteti a magyar csipkeművészetet. Ezzel is elő kívánjuk segíteni a turizmust, a vallási turizmust – fogalmazott Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke.

 

 

Az ünnepélyes megnyitón részt vett dr. Bábel Balázs. A kalocsa-kecskeméti érsek azt mondta, a szépség és a vallás találkozása e kiállítás, ami most Kiskunhalason látható.

 

- Az Isten szép. Minden szépségnek ő az ősforrása. Az Isten szépsége vetül le a teremtett világba. Az ember kimondatlanul is ezt próbálja utánozni, ezzel is dicsérni akarja az Urat – fogalmazott.

 

 

Dr. Bábel Balázs arról is beszélt, hogy a fehér és az arany szín az üdvözültek életállapotát fejezi ki. A kalocsa-kecskeméti érsek méltatta a csipkekészítők munkáját. Azt tanácsolta, gondoljunk a régi és a mai alkotókra, akik a folytonosságot biztosítják. A rendezvényen közreműködött a Mithras Pedagógus Kórus Karsai Péter nyugalmazott karnagy vezetésével. Tavaszi erdélyi vendégszereplésük után ez volt az ötvenedik fellépésük.Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Forrás: halasmedia.hu