A szabadkai közönség is megismerheti a halasi csipkét azon a kiállításon, amely pénteken délelőtt nyílt a vajdasági testvérvárosunk múzeumában. A tárlat egy határokon átívelő nemzetközi projekt része, mi halasiak nagyon büszkék lehetünk, ugyanis a hungarikumunk ismét lenyűgözte a közönséget. Mind Horváth Tímea Szabadka alpolgármestere, mind pedig Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere leszögezte, egyre szorosabb a két település kapcsolata. Hulló István múzeumigazgató úgy fogalmazott, óriási megtiszteltetésnek éli meg, hogy az intézménye bemutathatja a világhírű halasi csipkét.

 

 

Egy busznyi kiskunhalasi látogatott el pénteken Szabadkára. Nem volt véletlen az utazás, ugyanis pont ezek a napon nyílt meg a halasi csipkét bemutató kiállítás a városi múzeumban. - Örülünk, hogy eljöhettünk,, hogy megmutathatjuk magunkat. Hoztunk különleges csipkéket, csipkékkel díszített ruhákat és természetesen csipkevarrási bemutatókat is tartunk. Ahogy előzetesen hallottam, nagyon sokan lesznek kíváncsiak a tárlatra - fogalmazott Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatónője. Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke úgy véli, hogy a Mestermunka-projekt, amelynek keretében ez a program is szerveződött, katalizátor lehet a határmenti települések kézművesek között.

 

 

Nagyon várták a kiállítást a szabadkaiak is. A tárlatnak helyet adó városi múzeum igazgatója, Hulló István azt mondta, őt mindig lenyűgözi a halasi csipke. - Egy világhírű, egyedi alkotást bemutatni, úgy gondolom büszkeségre ad okot, úgy is mondhatnák, óriási megtiszteltetés ért bennünket - fogalmazott. A két település testvérvárosi kapcsolatának fontos eseménye volt ez az alkalom. Horváth Tímea Szabadka alpolgármestere szerint egyre szorosabb és szerteágazóbb a városok viszonya. Ugyanezt fogalmazta meg Fülöp Róbert polgármester is, aki azt mondta: látszik, hogy mindkét fél komolyan gondolja a partnerséget és az együttműködést.

 

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója; Horváth Tímea Szabadka alpolgármestere és Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere

 

A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Kern Imre államtitkár, valamint a neves divattervező, Hrivnák Tünde is. A megnyitón a projektben ugyancsak szereplő tavankúti Matija Grubec Egyesület tamburazenekara, valamint a szabadkai Lányi Ernő Iparművészeti Egyesület Veronika Népdalköre adott egy rövid műsort.

 

 

 

Forrás: halasmedia.hu