A XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás második napja csipkekészítési bemutatóval, Erdei T. Lilla csipkeszakértő előadásával és az „Öltözetünk dísze a csipke” pályázat eredményhirdetésével telt. Mint kiderült olyan kiváló pályaművek érkeztek, hogy a zsűri két és fél órán át tanakodott a helyezések sorsáról, illetve a tervezettnél több különdíjat ítéltek oda.

Egymás technikáival, motívumaival ismerkedtek az ország különböző tájairól és a díszvendégként Horvátországból érkezett csipkekészítők a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás szombati napján a kiskunhalasi Csipkeházban, de az esemény látogatóival is szívesen megosztották a csipkekészítés titkait.

Amíg tartottak a bemutatók, szakmai eszmecserék a zsűri igencsak nehéz helyzetben volt, hiszen ki kellett választani az „Öltözetünk dísze a csipke” elnevezésű pályázatra beérkezett 52 pályamunka közül a legszebbeket, legkülönlegesebbeket. – Nagyon nehéz dolgunk volt, két és fél órán át tanakodtunk, mert olyan kiváló alkotások közül kellett kiválasztanunk a díjazottakat. Többféle csipkével, sokféle ötlettel, több színben érkeztek pályamunkák – mondta Erdei T. Lilla etnográfus, csipke szakértő, a zsűri elnöke.

A helyezéseket Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke hirdette ki.

Harmadik lett Koleszár Éva. Ő vert csipkegallért készített.


Második helyezést ért el Fábiánné Nagy Ágota bolerója.

Az első díjat Románné Hadri Veronika zalaegerszegi pályázó vehette át. Ő estélyi táskát és különleges sálat készített pannónia csipkével. Az úgynevezett pannónia csipke már kis híján feledésbe merült, de a pályázó próbálja népszerűsíteni és ismét bevezetni a köztudatba.

A közönségdíjat Sebők Valéria és fehér, csipkés, masnis ruhakölteménye nyerte el.

A zsűri különdíját vehette át Kalmárné Győrfi Eszter, aki régi terítőmintából készített napernyőt és Hercig Marianna, aki sokféle felhasználásra alkalmas csipke gallért készített.

Különdíjas lett Bokomándi Zsuzsanna és bordó-arany stólája, illetve Takács Andrea – Zita királynénak készült 1916-os pannónia zsebkendő rekonstrukciója.

A legfiatalabb – hamarosan 9 éves versenyző – Cece Tamara Léna is megkapta a zsűri különdíját állatmintás csipkéjéért.

A legfiatalabb – hamarosan 9 éves versenyző – Cece Tamara Léna is megkapta a zsűri különdíját állatmintás csipkéjéért.

A szervezők ezen felül minden kiállítónak, pályázónak és résztvevőnek emléklapot és halasi csipkés ajándékot adtak át.

A XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás a kiskunhalasi Csipkeházban május 29-ig látogatható.

forrás: halasmedia.hu