Mozgalmasan indult az év a halasi csipke számára. Januárban megcsodálhatták a kiskunhalasi Esküvőkiállítás látogatói, majd a Dunántúlon aratott óriási sikert. A „Világraszóló hungarikumaink” sorozaton belül először járt Veszprémben iparművészeti remekünk. A tavaszt már Budapesten, a Hungexpón kezdi, ahol viszont évről évre visszatérő vendég az Utazás kiállítás egyik különlegességeként.

 

„A hungarikum halasi csipke” veszprémi bemutatkozó tárlatának megnyitóját február 11-én tartották. Szuper Miklósné Gránátalma-díjas népi iparművész, hímző és csipkekészítő ajánlotta a közönség figyelmébe városunk büszkeségét. A rendezvényen közreműködő Kruppa-Jakab Éva halasi népdalcsokrot énekelt.

 

A helyszínen élő csipkevarrási bemutatót Antóni Tamásné tartott, az érdeklődők nagy örömére. A folytatásban Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója képes prezentációval színesített csipketörténeti előadásán vehettek részt a jelenlevők. Rámutatott: a halasi csipke rendkívül aprólékos, 100% kézimunkával készülő varrott csipke; 60-féle öltésmintával 9 csipkevarró munkája által születnek az alkotások. Értékét mindezek mellett a múlt század eleje óta kialakult rajzok alapján megjelenített motívum világa adja. Iparművészeti remekünk a mindennapi életbe, akár az öltözködésbe is elhozza a szépségét gyűrű, medál vagy zsebkendő formájában. A rendezvényt színesítette továbbá a Halasmédia halasi csipkét bemutató filmje.

 

 

– A felújított veszprémi agora modern kiállítótermében fogadtak bennünket. A rendezvényt élénk érdeklődés kísérte mind a látogatók, mind a sajtó részéről. Megkeresett bennünket a Veszprém Televízió és megjelentünk az M1 hírfolyamában. A csatorna stábja élőben jelentkezett a helyszínről egy négyperces riporttal, bemutatva a halasi csipkét – tudtuk meg Szécsiné Rédei Évától. – A vendégek közül sokan ígérték, hogy ellátogatnak Kiskunhalasra és felkeresik a Csipkeházat, valamint csoportot szerveznek a májusi kiállításunk megtekintésére – fűzte hozzá az igazgató.

 

A Veszprém Városi Művelődési Központban március 3-ig látogatható „A hungarikum halasi csipke” tárlat. Ugyanezen a napon már Budapest is várja a kézzel varrt csodát. Az úti cél ezúttal a Hungexpón rendezett Utazás 2016 kiállítás. A halasi csipke a Magyar Turizmus Zrt. standján várja a látogatókat a Csipke Hotellel közösen. Lesz újra csipkevarrási bemutató és a várost népszerűsítő kiadványokat is visznek magukkal a Halasi Média és Kultúra Kft. kínálatából.

 

(forrás: Halasmedia Online)