Kisgrafikai kiállítás nyílt szeptember 7-én este a Csipkeházban. A 44. Halasi Szüreti Fesztivál nyitóprogramjaként, Kronach németországi partnervárosunk, nyugalmazott könyvtárigazgatójának Herbert Schwarz úrnak a gyűjteményéből állítottak ki kisgrafikai alkotásokat a Csipke Ház Dékáni Árpád Galériájában. A telt házas kiállításmegnyitón Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntötte a megjeleneket, majd az est háziasszonya, Péter Imréné kultúr programokkal vegyített tárlatismertetőt tartott. (címképen: Bay Miklós és felesége Éva asszony, városunk díszpolgárai is megtekintették a tárlatot)

Barangolás Kornachban és Frankföldön címmel nyílt kiállítás csütörtökön 18 órakor a Csipkeház Dékáni Árpád Galériájában. A művészetek iránt érdeklődő közönséget először Péter Imréné, városunk pro urbe díjas tanárnője, a tárlat szervezője üdvözölte. Pedagógusként és a város külkapcsolatainak fejlesztéséért végzett kiemelkedő munkájáért pro urbe díjjal elismert tanárnő kérte fel Kiskunhalas polgármesterét, hogy köszöntse az érdeklődő közönséget.




Péter Imréné szervező és Fülöp Róbert polgármerster


Fülöp Róbert polgármester beszédében örömének adott hangot, hogy egyújabb partnervárosi kulturális aktivitás gazdagítja a  44. Halasi Szüreti Fesztivál színes műsorát. Kronach már több mint 25 éve áll hivatalos partneri kapcsolatban, amelyet évente több kölcsönös és hasznos látogatás erősít. Mint megtudtuk, ezt az alkalmat használta fel partnervárosunk polgármestere levélben történt közléssel, hogy kezdeményezze a 2024-ben esedékes, 30 éves partnerségi évforduló megünneplésének egyeztetését.




Részlet a tárlatból


A kiállításon Fülöp Róbert külön köszöntötte a megjelent kronachi küldöttséget, amelyet Angela Hofmann, Kronach első polgármesterének megbízásából Claudia Wellach önkormányzati képviselő vezet. A polgármester méltó kiállítóhelyként jellemezte a Csipkeházat és kellemes tartózkodást kívánt a német küldöttségnek, akik a kronachi várőrökkel a  szüreti menetben is részt vesznek szombaton.




Kovács Sándor (hegedű) és Szűcs Lili (gitár) több dallal is közreműködtek


A polgármesteri köszöntő után Péter Imréné kalauzolta el a közönséget, a Herbert Schwarz gyűjteményéből kiállított képek világában. A pro urbe díjas tanárnő szinte a partnervárosi kapcsolat 1994-es létrejötte óta szoros kapcsolatban állt Kronach városával, mint pedagógus és mint a várost képviselő küldött, így nagyon sok ismeretet és barátot, kapcsolatot alakított ki. Így jött léte a szoros barátság Herbert Schwarz könyvtárigazgatóval is és innen ered a grafikai gyűjteményének halasi kiállításötlete.




Hajdók Zsóka versel


Az alapos tárlatismertetőt irodalmi és zenés betétekkel oldotta Péter Imréné. A majd egyórás ismertető során felléptek Kovács Sándor (hegedű) és Szűcs Lili (gitár) több dallal. A rendezvényen több vers is elhangzott a József Attila Irodalmi Kör tagjainak, Balogh Zsuzsa, Hajdók Zsóka és Sári Kati közreműködésének köszönhetően. 




Kronachi városrészletet ábrázoló metszet


A fellépőknek Péter Imréné a megnyitó végén elismerést nyújtott át és a tárlat kialakításáért Bródi Máriát is megjutalmazta. A szervező egyúttal Szécsiné Rédei Évának, a Csipkeház igazgatójának megköszönte, hogy a tárlatnak helyet adott. Az est a város által támogatott vendéglátással és a képek megtekintésével zárult. A kiállítás a Csipkeház nyitvatartási idejében folyamatosan látogatható!




A német küldöttség vezetője, Claudia Wellach és Fülöp Róbert polgármester, a Csipkeház aulájában


GALÉRIA


forrás: halasmedia.hu