Hungarikumunk folytatta vendégszerepléseinek sorát. Különleges megnyitó volt a királyok városában. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Halasi Csipke Közalapítvány „A csipkék királynője a királynők csipkéje – a halasi csipke” címmel rendezett kiállítást.


A székesfehérvári ünnepi programok részeként fokozott figyelmet kapott születésnapos hungarikumunk. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban augusztus 13-án tartották „A csipkék királynője a királynők csipkéje – a halasi csipke” című kiállítás megnyitóját.

A zenés blokkban közreműködött Berki Lilla népdalénekes, tanár; Varró János népzenész; tanár és a Hermann László Zeneművészeti Szakiskola tanulói. Mezőföldi népdalokkal, Szent István dallal és kiskunhalasi összeállítással készültek.




Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, fontosak számukra az egyházi és társadalmi ünnepek. Ezúttal a halasi csipke került fókuszba.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere mondott beszédet. Ismertette, a királyi napok rendezvénysorozat része a halasi csipkét bemutató kiállítás.




A tárlat két teremben látogatható. Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. A Csipkeház munkatársai nevében is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, nagy öröm, hogy a királyok városa hagyományőrző és kulturális programjainak sorát gazdagíthatja az idén 120 éves, világhírű halasi csipke bemutatása. Hozzátette, Székesfehérvár is ünnepel, kerek évfordulót, a 800 éves aranybullát. Úgy folytatta, a halasi csipke városunk nagy-nagy büszkesége, világhírű terméke, így teljesen érthető, hogy minden halasi magáénak érezve egyaránt lelkesedik érte, nemre való tekintet nélkül. Nem is beszélve arról, hogy a halasi csipkét egy férfiember, Dékáni Árpád, a halasi gimnázium művész rajztanára álmodta meg. Terveit megvalósítani azonban csak egy hölgy, Markovits Mária tudta. A csipkevarrók, a halasi csipke világhírnevének letéteményesei, kulcsemberei azóta is kizárólag hölgyek.




A rendkívül elegáns, finom halasi csipke már a kezdetekkor egymás után hozta el a világkiállítások nagydíjait. Így nem csoda, hogy extra protokoll ajándékká lépett elő. A székesfehérvári kiállítás bemutatja, hogy a halasi csipke nemcsak értékes műtárgy, hanem nemes díszítőelem is mind a lakáskultúrában, mind az öltözködésben, sőt ékszerként is hordható.

A rendezvényen Kardos Zsuzsanna művészeti vezető csipkevarró bemutatót tartott, és válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója a székesfehérvári médiának adott interjújában rámutatott, a halasi csipke a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része. A kivitelezése, a varrása egyedülálló. Az állandóan változó világban szépséget jelent. A divatban is megjelenik.




A legújabb Érték és szépség BY ME MIRACLE kollekciót Hrivnák Tünde nemzetközi hírű divattervező és modelljei vitték el a székesfehérvári közönséghez. A halasi csipkével díszített ruhaköltemények nagy sikert arattak.





forrás: halasmedia.hu