Négy helyszínen, hat órán át különleges kulturális események várták az érdeklődőket szombaton este és éjszaka, Kiskunhalason. A Thorma János Múzeum, a Berki Galéria, a Csipkeház és a Szilády Áron utcai Halasi mesevilág kiállítás is részt vett a 2022-es Múzeumok éjszakája programsorozatban.

Kiskunhalas is csatlakozott az idei Múzeumok éjszakája kezdeményezéshez. Az érdeklődők délutántól késő éjszakáig válogathattak a különböző színes programok közül.

- Minden évben az a célunk, hogy a múzeumokat egy picit közelebb vigyük az emberekhez. Ilyenkor azok is el tudnak jönni, kikapcsolódni, akik a hétköznapokban, munkaidejük miatt ezt nem tudják megtenni. Ez nekünk is egy különleges alkalom, hiszen kimozdulunk a szokásos nyitvatartási időnkből, ezzel lehetőséget biztosítván a látogatóknak. A 2022-es Múzeumok éjszakája azonban még egy fontos célt tűzött ki, mégpedig, hogy a járvány után ismét kimozdítsuk otthonról azokat, akik fogékonyak a kulturális programok iránt – árulta el Szakál Aurél, a Thorma-múzeum igazgatója.


Dr. Bay Miklós rendhagyó tárlatvezetése

Ebben az intézményben többek között rendhagyó tárlatvezetéseken, előadásokon lehetett részt venni. De meg lehetett tekinteni Sáli Levente homokanimációs bemutatóját is, a Halas Concert Band tagjai pedig a múzeum legkülönbözőbb pontjain tűntek fel, hogy egy-egy zenei csemegével kápráztassák el a közönséget.


Rögtönzött koncert a múzeum egyik folyosóján

A leglelkesebb látogatók akár még a régészkedés fortélyaiba is belekóstolhattak a múzeumban.

- Már több dolgot is találtam a homokban. Különféle csontdarabok és kerámiatárgyak kerültek elő. Izgalmas a feladat, hiszen egy kaparó és egy ecset segítségével kell megtalálni, mi van a homok alatt – fejtette ki Ruff Márk Dominik.


Dominik a régészkedéssel ismerkedett meg

Stábunk ellátogatott a Csipkeházba is, ahol többek között bábelőadással, kézimunka bemutatóval és levendulafonással lehetett találkozni.

- Én több produkcióban is közreműködő voltam. A bábozás alkalmával két történetet adtunk elő. Ezt követően a kisgyerekeket papírbéka készítésre invitáltuk, a nagyobbakat és felnőtteket pedig levendulafonással vártuk. Ehhez először kiválogattuk a legszebb levendulákat, majd 25 szálat csokorba kötünk, szalaggal díszítjük – tudtuk meg Kudlimann Ramónától.


Készülnek a levendulafonatok

- Legnagyobb örömünkre, ilyenkor azokat is sikerül becsalogatnunk, akik amúgy nem nagyon járnak múzeumba. Mi csakúgy, mint minden évben, főként a családosokra gondoltunk elsősorban. Most is a kisgyerekeket és szüleiket szerettük volna becsalogatni, hiszen bízunk abban, hogy a kicsik felnőve rendszeres múzeumlátogatók lesznek majd – nyilatkozta Szécsiné Rédei Éva igazgató.


Bárki kipróbálhatta a kézimunkázás örömeit

forrás: halasmedia.hu