A Petőfi TV népszerű, Én vagyok itt című műsorának stábja forgatott Kiskunhalason hétfőn. Ahogy az elmúlt hetekben már többször, így ezúttal is a csipke került a televíziósok érdeklődési körének fókuszába.

 

- Az utóbbi időben többször is megjelent Kiskunhalas országos hatáskörű tévéműsorban. A Duna TV népszerű Család-barát műsorának rendszeres vendégei a csipkevarrók, és tavaly a Lyra együttes is bemutatkozott az adásban. Az  M4 csatorna Kiskunhalas várost bemutató biciklis műsora  szintén nagy számú közönséghez eljutott – fogalmazott Szécsiné Rédei Éva. - A héten a Csipkeházban járt az M2 Petőfi TV stábja Pataky Szabolcs szerkesztő-riporter irányításával. A tévés személyiség csipkevarrási oktatáson vett részt. Kardos Zsuzsanna művészeti vezető igyekezett megismertetni a csipkevarrás fortélyaival az érdeklődő fiatalembert, ezáltal a nézőkkel is a csipkekészítés technikáját. A csipkevarrási tanfolyam sok humoros megnyilvánulásra adott lehetőséget a műsorvezetőnek – tette hozzá a Csipkeház igazgatója.

 

 

A stáb látogatása kapcsán Pataky Szabit is megkérdeztük, hogy érezte magát új szerepkörében. Választ vártunk arra is, mi fogta meg leginkább a Halason készülő hungarikumban.

 

- Egyszerűnek tűnő művelettel kezdődött a csipkekészítés: „Fűzzük be a cérnát a tűbe” – mondta Zsuzsanna. Persze nem számítottam mikro-milliméteres lyukra… Végül egész rövid idő alatt - 5-10 perc alatt - sikerült bevarázsoljam a cérnát a tűbe. A befűzés után viszonylag jó helyekre dugdostam a tűt, de éreztem, azt a tudást, amit a halasi csipke készítése megkövetel csak hosszan tartó türelem és tapasztalat által lehet elsajátítani. Zsuzsanna büszke volt rám, azt mondta 4-5 év alatt egész jó csipkevarró lehetne belőlem… - tudtuk meg Pataky Szabitól, aki hozzátette, a biztatás ellenére nem készül csipkevarrónak.

 

 

A felvétel az M2 Petőfi TV június 1-jén, csütörtökön 21.25-kor kezdődő Én vagyok itt című műsorában tekinthető meg.

Forrás: halasmedia.hu Fotó: Szécsiné Rédei Éva, PrintScreen a felvétel alapján