Kiskunhalas volt az utolsó állomása annak az országjárásnak, melyen a hungarikum-pályázat nyertesei vettek részt augusztus 23-án és 24-én. A győztesekkel együtt utazott és látogatott városunkba Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Fogadásán Fülöp Róbert polgármester is részt vett.

 

 

Az ország értékeit felkereső buszos kirándulás résztvevői csütörtökön este érkeztek a Csipkeházhoz. A vendégeket Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke köszöntötte elsőként.  A Csipkeház aulájában beszédet is mondott, felidézve a halasi csipke 115 éves történetének főbb állomásait. Ismertette, Markovits Mária valósította meg Dékáni Árpád terveit.

 

- Olyan sikerrel indult a varrás, hogy már a kezdeti időkben halasi csipkével díszített legyezővel ajándékozták meg az amerikai elnök lányát. Hungarikumunk azóta is kedvelt diplomáciai ajándék. Azonban nemcsak a protokoll terén népszerű, hanem a polgárok körében is, főleg jeles alkalmakkor – mutatott rá.   Szécsiné Rédei Éva tárlatvezetésén a csipkevarrók alkotói szabadságát hangsúlyozta. A Csipkeház igazgatója elmondta, az azonos tervezésű csipkék is különbözőek, mert különböző öltésekkel készülnek.

 

Lezsák Sándor együtt érkezett Kiskunhalasra a Ki tud többet a hungarikumokról? pályázat nyerteseivel. Az Országgyűlés alelnökétől megtudtuk, mindez a Hungarikum Bizottság, a Lakiteleki Népfőiskola és a FM Hungarikumokért Felelős Államtitkársága koordinálásával valósult meg. Kétnapos útjuk többek között Szeged és Pécs városát is érintette, Kiskunhalason ért véget a kiemelt értékek megtekintése.

 

Lezsák Sándor a Csipkemúzeumban Fülöp Róbert polgármesterrel is találkozott. Örömmel nyugtázta, hogy a város külön figyelmet fordít e kézzel készült remekmű megóvására és népszerűsítésére.

Forrás: halasmedia.hu