A közelmúltban két fontos eseményen is részt vett a Halasi csipke Budapesten. A 81. alkalommal megrendezett OMÉK „ Büszkeségeink a hungarikumok” elnevezésű standján szerepelt. Emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az érdeklődő hallgatók ismerkedhettek városunk kiemelt értékével.

A Hungexpo területén rendezték meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást, melyre időről időre meghívást kap hungarikum csipkénk. A kétévente megrendezett eseményt lényeges megjelenési lehetőségnek tartják a Csipkeház munkatársai.

- Az OMÉK-ra látogatók jelentős része először találkozik a Halasi csipkével, így a rendezvény jó alkalmat jelent az ismertség növelésére. Az utóbbi években szakirányú középiskolákból szervezetten érkeznek fiatalok, akik előszeretettel tekintik meg a hungarikum sziget kiállítóit. Az öltéseket is szemügyre vehette a közönség, Hászné Baksa Nikolett és Löszter-Simon Annamária csipkevarrók mutatták be a csipkekészítés folyamatát – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója



Fontos elképzelés valósult meg azzal, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen választható kurzus indult az érdeklődő diákok részére, Halasi csipke címmel. A kurzus végén a hallgatók csipke medált és kisméretű csipke terítőt terveznek, melyek közül a legjobbakat a halasi csipke varrók kivarrják. A kurzus vezetője és ötletgazdája Erdei T. Lilla csipkeszakértő, a MOME oktatója, aki a Halasi csipke történetével, a korai mintarajzokkal és csipkékkel ismertette meg a diákokat.  A csipkekészítés folyamatát, és a csipketervek kritériumait Kardos Zsuzsanna művészeti vezető mutatta be.



- A diákok által készített terveket szakmai zsűri bírálja el, részünkről Kardos Zsuzsanna művészeti vezetőt delegáltuk. A kiemelkedő alkotásokat nemcsak kivarrjuk, hanem a jövő évi nemzetközi kiállításon ki is állítjuk. Nagy örömünkre szolgált a fiatalok érdeklődése és lelkesedése – mondta Szécsiné Rédei Éva.

forrás: halasmedia.hu