A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték a napokban a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán, ahol másodszor díjazták a hungarikumok képviselőit. Bemutatták a 2014-2015-ben hungarikum minősítést elnyert kiemelkedő értékeket, köztük a Halasi csipkét is, amelyet a Hungarikum Bizottság díszoklevéllel tüntettek ki. A gála megrendezésének célja, hogy felhívja a figyelmet nemzeti értékeink védelmének, megbecsülésének fontosságára.

 

 

Az Országgyűlés több éves előkészítő munka után 2012 tavaszán fogadta el a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A jogszabály megteremtette annak lehetőségét, hogy a közös kultúránk részét képező, jellemző tulajdonsága, egyedisége, különlegessége és minősége alapján a magyarság csúcsteljesítményeit jelentő értékeket intézményesített úton gyűjtsék össze a szakemberek.

 

Az elmúlt két évben – a Hungarikum Bizottság döntései alapján – a hungarikumok száma 25-ről 54-re emelkedett.  A hungarikumok képviselői – köztük Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke és Szécsényiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója – a gálaműsor részeként, ünnepélyes keretek között vehették át az elismerő okleveleket és a Hungarikum Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, az est fővédnökétől, Lezsák Sándortól, az Országgyűlés alelnökétől, a Hungarikum Bizottság tagjától és V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkártól, aki szintén a Hungarikum Bizottság tagja.

 

„A hungarikumok olyan kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, termelési kultúránkhoz, melyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer szállal kötődünk. Ez a beágyazódottság teszi őket alkalmassá arra, hogy a magyarság szimbólumaivá, azonosító jegyeivé váljanak” – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

 

Beszédében kiemelte, az eseménnyel azt kívánják demonstrálni, hogy a hungarikumok világa színes és gazdag, ezeket az értékeket pedig meg kell becsülni.

 

Emlékeztetett arra, hogy az első gálán adták át az első hungarikummá minősített szervezeteknek az erről szóló tanúsítványt és a díjat szimbolizáló kisplasztikát. A mostani rendezvényen 29 szervezet, magánszemély kap tanúsítványt. A következő, harmadik gálaesten a hungarikumok listája a jelenlegi 54-ről tovább bővül, a Hungarikum Bizottság ugyanis már csütörtökön összeül, és dönt az előtte lévő javaslatokról. A következő gálán tehát újabb hazai kiválóságokat ismerhet meg a közönség – közölte V. Németh Zsolt.

 

 

A Halasi csipke képviselői szintén az elmúlt napokban részt vettek a IV. Hungarikum Akadémia: "Női értékek- értékteremtő nők" című programján, melynek fővédnöke Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke Tarlós István főpolgármester voltak. A tudományt, a közéletet és a művészetet képviselő női előadók között volt Szécsiné Rédei Éva a halasi Csipkeház igazgatója is, aki a halasi csipkéről és alkotóikról, a csipkevarró asszonyokról, lányokról, mint egy igen különleges értéket teremtő nőkről tartott nagysikerű előadást. A rendezvényen minta csipkevarrási technikai bemutatót tartott Pajorné Berta Gyöngyi csipkevarró, a konferencia résztvevőinek.

(Forrás: halasmedia.hu)