Folytatódik a jubilálás. A halasi csipke márciusban több alkalommal is a fővárosban vendégszerepel. A következő állomás Budapesten, a Városligetben, a Vajdahunyad várában lesz kora tavasszal. Szécsiné Rédei Évával, a Csipkeház igazgatójával beszélgettünk.

- Hogyan telt a 2022-es esztendő?

- Tavaly 120 éves jubileumi évet ünnepeltünk, ennek fényében minden alkalmat igyekeztünk emlékezetessé tenni. Kiemelt eseményünk volt a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítás, ahol díszvendégként Horvátország csipkéit mutattuk be. Vendégszerepeltünk német nyelvterületen, Bécsben és Mallnitz városában. Itthon Székesfehérváron nyílott időszaki kiállításunk az Aranybulla 800. évfordulója rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. Részt vállaltunk a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar EXPO sikerek című tárlatában, amely a világkiállítások 170 évének magyar jelenlétét mutatja be. A halasi csipke 1902-es, első megjelenését követően többször is szerepelt a világkiállítások magyar pavilonjában és nyerte el a legmagasabb elismerést, a Grand Prix-díjat, így helye van ezen a kiállításon. Év végén bemutattuk az évforduló tiszteletére kiadott új csipkealbumot, melynek szerzője Szakál Aurél. A könyv 5 fejezetben ismerteti a történetet a kezdetektől napjainkig, és újszerűen, színes oldalakon ábrázolja a csipkéket.




- Idén is folytatódik az ünneplés?

- A jubileumi rendezvénysorozatunkat egy budapesti kiállítással zárjuk a Városligetben, a Vajdahunyad várában. A halasi csipke története című tárlat 120 esztendő csipkéit jeleníti meg, ahol a saját tulajdonú csipkék mellett az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből is kiállítunk korai darabokat.

- Mikor lesz látogatható ez a kiállítás?

- A megnyitó ünnepség a tervek szerint március 28-án, 15 órakor lesz, divatbemutatóval és csipkevarrással egybekötve. A kiállítás június végéig látogatható.




- Mi várható még tavasszal?

- Budapesten, a Hagyományok Házában márciusban nyílik a Sissi kiállítás, melyre szintén készülünk csipkékkel, ruházati kiegészítőkkel. Gallérokat mutatunk be és a csipketarsolyt, amelyet IV. Károly és Zita királyné kapott ajándékba.




Forrás: halasmedia.hu