Mesterremekeket alkotott Kardos Zsuzsanna, a Csipkeház művészeti vezetője. Sikeresen megújíttatta népi iparművész igazolványát a Hagyományok Háza minősítési rendszerén kimagasló teljesítménnyel. A beküldött halasi csipkék a legmagasabb elismerésben részesültek.

- Ez azért fontos számunkra, mert azokat a termékeket lehet ÁFA-mentesen értékesíteni, amelyek rendelkeznek zsűriszámmal. A Halasi Csipke Közalapítványnak szervezetként nagyon fontos, hogy ebbe a folyamatba bekapcsolódjon. A csatlakozáshoz kell egy csipkevarró alkalmazott, aki rendelkezik érvényes népi iparművész igazolvánnyal. A művészeti vezetőnknek, Kardos Zsuzsannának van iparművész igazolványa, de ezt egy nagyon komoly zsűriztetési rendszeren keresztül kell megújítani ötévente. Erre idén került sor – tájékoztatott Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója. - Zsuzsának 8 darab, zsűriszámmal ellátott, saját tervezésű csipkét kellett prezentálni. Mi tizenegyet készítettünk elő, és nyújtottunk be a zsűrinek biztonságképpen. Mindegyik a legmagasabb elismerésben részesült, ami a várakozásainkat is felülmúlta.

A Csipkeház a jövőben további csipkéket szeretne zsűriztetni. A Halasi Csipke Közalapítványnak van most már erre lehetősége Kardos Zsuzsanna megújított népi iparművész igazolványának köszönhetően.

- Nagyon hosszú idővel ezelőtt megkaptam a népi iparművész címet. Most kapunk rá lehetőséget, hogy újra indulhattunk a zsűrizéseken. Régi csipkéket választottam, ezeknek már van előéletük. A nagy csipkém első darabját a japán császári udvarba vitte Mádl Dalma asszony. A másik, hattyús csipkémmel Brüsszelben, egy pályázaton vettem részt. Hála Istennek, a többivel együtt mind a négy nagy munkám mesterremek címet kapott. A kisebb csipkék között van hagyományos és ajándéktárgy-kategória értékelése. Amire nagyon-nagyon büszke vagyok az az, hogy a tanítványaim varrták a kisebb darabokat. A kivitelezés nagyon szép. Tényleg beleadták a szívüket-lelküket. Nagyon büszke vagyok a munkájukra. Ilyen formában ők is hozzájárultak ehhez a sikerhez – fogalmazott Kardos Zsuzsanna művészeti vezető.

forrás: halasmedia.hu