Városunk büszkesége, a halasi csipke ebben az esztendőben is sok helyen mutatkozott be. A csipkevarró hölgyek alkotásait mindenhol ámulattal és nagy elismeréssel fogadták az emberek. Szécsiné Rédei Évát, a Csipkeház igazgatóját arra kértük, értékelje a mögöttük álló tizenkét hónapot.

- Azt gondolom eseménydús, tartalmas évet zárhatunk a kiskunhalasi Csipkeházban. Több jelentős megjelenéssel népszerűsítettük a halasi csipkét idén is. Ezek közül az egyik legfontosabb a „Halasi csipke - A türelem himnusza” című kiállításunk, ami a 120 éves évforduló záró eseményeként, márciusban nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár Királytermében. A megnyitón beszédet mondott V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Fülöp Róbert polgármester és Pajor Kálmán kuratóriumi elnök.  Hrivnák Tünde divattervező bemutatta 32 darabos halasi csipkével díszített kollekcióját. A kiállítás 3 hónapig volt látogatható, amely időszak alatt közreműködtünk a Vajdahunyadvár Múzeumok Éjszakája rendezvényén. Az év folyamán 2 alkalommal is megjelentünk a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar EXPO sikerek című kiállításhoz kapcsolódóan. Csipkekészítő bemutatót tartottunk, valamint gyermekek részére kézműves asztallal készültünk. Októberben részt vettünk az OMÉK 2023 rendezvény keretében, a  „ BÜSZKESÉGEINK A HUNGARIKUMOK" elnevezésű standon. A kiállítás jó lehetőséget adott az ismertség növelésére, azok körében is, akik korában nem találkoztak csipkénkkel.

- Megrendelések tekintetében mit lehet elmondani ebben az évben?

- A 2022. év második felében tapasztalható rezsi áremelés miatti keresletcsökkenést mi is megéreztük. Szerencsére ebben az évben fokozatosan visszaállt a korábbi rendelések mennyisége. Változatlanul kapunk megbízásokat az állami szférától. Kiskunhalas Város Önkormányzata a jelentős megrendelőink egyike, hiszen a város kitüntetettjei csipkét kapnak ajándékba. Fontos számunkra a város oktatási és egyéb intézményeinek valamint a vállalkozásoknak, cégeknek a megrendelései. A legnagyobb bevételi tételt még mindig a magánszemélyek vásárlásai jelentik, amelyek elsősorban a Csipkeházban és a honlapunkon bonyolódnak. Voltak nagyméretű, egyedi megrendeléseink az idén is, mint az Országház csipke vagy Kiskunhalas Város címere csipke. Született több új csipketerv, mint a lepke és a rózsalány.

- Hány helyszínen, városban, országban sikerült bemutatni Kiskunhalas büszkeségét?

- A korábban említett megjelenések mellett részt vettünk a Pünkösdi Örökség Ünnepen, a szentendrei Skanzenben. A rendezvény az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye volt. A halasi csipke szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, így idén is bemutatkoztunk a találkozón. Meghívást kaptunk és részt vettünk a pagi Nemzetközi Csipkefesztiválon, ahol Magyarország csipkéi voltak a díszvendégek. Emellett Kiskunhalas testvérvárosában, a horvátországi Lepoglavában rendezett 27. Nemzetközi Csipkefesztiválon is bemutatkoztunk.

- Mit tart az év legnagyobb csipkés sikerének?

- Az élő megjelenések mellett nagyon fontosnak tartom, hogy 2023-ban elkészült és bemutatásra került két, a halasi csipkét ismertető film. Az egyik egy félórás, a történetet a készítési technikát, az új lehetőségeket részletesen ismertető film, amelyet az M5 csatorna már bemutatott. A másik egy kifejezetten fiataloknak készült, hungarikumokról szóló filmsorozat része, mely középiskolásoknak kerül bemutatásra. Fontos elképzelés valósult meg az idén azzal, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen választható kurzus indult az érdeklődő diákok részére, Halasi csipke címmel.

- Milyen a dolgozói kollektíva a Csipkeházban? Mi a csapat legnagyobb erénye, erőssége?

- Jelenleg 9 csipkevarró készíti a csipkét a Csipkeházban. Kis létszámú ugyan a kollektívánk, de a feladatunk összetett. A csipkevarrás mellett, a múzeumi látogatók fogadása, a csipke értékesítése, kiállítások megvalósítása, a marketing egyaránt szükséges tevékenység. Mindenki munkája egyaránt fontos, csak így tudunk valamennyi területen kimagasló minőséget nyújtani.

- Mi az, amit már most biztosra lehet tudni a 2024-es évvel kapcsolatban?

- 2024-es év kiemelt eseménye a Város Napja idején megrendezésre kerülő XXII. Nemzetközi Csipkekiállításunk lesz, melyre Olaszország csipkéit hívjuk díszvendégként. Emellett ezen az eseményen a korábbi évekhez hasonlóan, bemutatjuk Magyarország és testvérvárosaink jelentős csipke műhelyeit.

Forrás: halasmedia.hu