A halasi csipkével díszített liturgikus textíliákat és II. János Pál pápa arcképét ábrázoló hímzett miseruhát kap ajándékba Ferenc pápa megválasztásának harmadik évfordulója alkalmából. Az ajándékokat a Csipkeházban mutatták be ma délután a nyilvánosságnak és a sajtó képviselőinek. Az eseményen Fülöp Róbert polgármester örömét fejezte ki, hogy Kiskunhalas most különleges helyzetben van, hiszen halasi csipkét világi és egyházi vezetők is kaptak már, de csak állami ajándékként. Most először nyílik lehetőség arra, hogy maga a város köszöntsön ilyen ajándékkal egy szeretett és tisztelt személyt.

 

 

Ferenc pápa 2013. március 13-i megválasztása óta nem csak a katolikus egyház feje, hanem a Rómán belül alig fél négyzetkilométeren elterülő Vatikánváros, mint független európai állam vezetője is. Most először adatik lehetőség arra, hogy Kiskunhalas város köszöntsön egyház- és államfőt a 2014 óta hungarikum halasi csipkével. A Szentatyának szánt csipkéket Bakony Attiláné, Csapi Benőné, Kardos Zsuzsanna, Keresztúri Julianna, Hrk Erika, Pajorné Berta Gyöngyi és Vancsik Ágota csipkevarrók készítették. A halasi csipkével díszített terítőket a pápa lakhelyéül szolgáló Szent Márta ház kápolnájába szánják – mondta el a csipkeházi tájékoztatón Kuris István László önkormányzati képviselő, aki hamarosan indul Rómába, hogy részt vegyen a szombati pápai kihallgatáson.

 

 

Az Alsóvárosi Főplébánia, a hívek és Kuris István László önkormányzati képviselő közös ajándéka egy Szent II. János Pál pápa arcképét hímzéssel megelevenítő miseruha. A miseruhát a kiskőrösi Szőgyiné Vida Beáta varrta, a hímzés Fekete Tamás és a Panto-Soft Kft. munkája. Az ajándékokat Magyarország Vatikáni Nagykövetségének közreműködésével juttatja el a város a Szentatya számára.

 

 

Az ajándékok mellé átadják Fülöp Róbert polgármester kísérő levelét is, amelyből részleteket maga a városvezető osztott meg a nyilvánossággal. A levélben a polgármester hálás köszönetét fejezi ki Ferenc pápának a város nevében, hogy a Szentatya személyesen fogadja Kiskunhalas és közösségei ajándékait.

 

Arra kéri az egyházfőt, hogy fogadja és használja szeretettel a liturgikus kellékeket, amelyekre a halasi csipke motívumokat applikálták, mellyel megválasztásának évfordulóján köszönti őt Kiskunhalas. Fülöp Róbert levelének záró soraiban szívből kívánja a pápának, hogy különleges küldetésének és szolgálatának teljesítéséhez Isten adjon erőt, a hívektől pedig kapjon szeretet és örömet.

Forrás: Halasmédia